Back to All Events

Yogarun

  • Yogarun Götaplatsen Gothenburg, Västra Götalands län Sweden (map)

Yoga Run är en del av Cityvarvet. För 200 kr extra så tillkommer Yoga Run där löparen även får delta i 45 min yoga och 30 min meditation samt en helt ny yogamatta efter målgång. Tillägget sker alltså efter målgången av Cityvarvet då löparna tar sig till Slottsskogen för gemensam yoga och meditation.

Yoga Run är ett fantastiskt event för hjärna, kropp och själ med en härlig gemenskap, självmedvetenhet och ett inre lugn.

LÖPNING

Spring, gå, hoppa eller kryp 4,3 km  det spelar ingen roll, bara du passerar  mållinjen.

YOGA

45 min härlig mjukgörande, balanserande yoga tillsammans med Elaine De Souza som är en av de mest ansedda yogalärarna i Sverige. Det spelar ingen roll om du yogar för tiotusende eller första gången, du kommer hitta flödet.

Meditation

Vi avslutar med en 30 min lång meditation med Pål Dobrin utformad för att fokusera ditt sinne, öppna ditt hjärta och göra dig lite bättre vän med dig själv.

Info om event:

Se bilder från YogaRun här: YogaRun

Anmälan

goteborgsvarvet.se/cityvarvet/

Vid frågor maila yogarun@pranafestival.org

Intervju med meditationsläraren Pål Dobrin:

Vad tycker du är det bästa med att förena meditation med löpning?

Att de passar så bra ihop! När man har sprungit och släppt ut lite överskottsenergi i form av spänningar och rastlöshet är det enklare att sitta still och meditera. Hyperaktivitet i sinnet är en av de två fienderna till den fokuserade uppmärksamheten. När vi gjort oss av med en del av kroppens uppdämda energi kan vi lättare sjunka in i meditationen. Den andra fienden till FOKUS! är sinnesslöhet eller mental frånvaro, en effekt av löpningen är att den gör oss vaknare och piggare också. Åtminstone över tid.

Tips: Ett annat sätt att förena meditation och löpning är att försöka göra båda samtidigt: att försöka vara medvetet närvarande ögonblick för ögonblick. Antingen genom att hålla uppmärksamheten inom ramen för kroppen när man springer, notera och släppa taget om tankar så snart man kommer på att de fångat uppmärksamheten. Med uppmärksamhet i kroppen menas t.ex att känna trycket i bröstet från andningen, de olika förnimmelserna som uppstår i kontakten mellan fotsulorna och underlaget, beröringen av kläderna mot huden, fukten, värmen, kylan, eller varför inte fartvinden i håret och blodsmaken i munnen om man pushar sina gränser.  Det går även att välja att vara öppet medveten om omgivningarna även om det kan vara lite klurigare för nybörjare. Håller man uppmärksamheten aktiv, nyfiken och rörlig så fastnar man mindre i tankarna. Vi är som lyckligast när vi är närvarande i stunden, med fokus inom något av våra 5 sinnen, snarare än att vara förlorade i tankevärlden. Det bästa med kroppen är att när vi känner är vi alltid i nuet. Vi kan inte känna det som har varit eller det som komma skall.

Kombinerar du själv meditation och löpning i vardagen?

Oups, eh, jo, de gånger jag löper gör jag det. Det händer tyvärr inte så ofta.

Tycker du att det finns likheter mellan löpning och meditation?

Den tydligaste gemensamma nämnare jag kan komma på är att båda får oss att må bra. Det är två kompleterande sätt att få ett mer balanserat sinne.  Båda kan rensa ut uppdämda spänningar i kroppen och det leder till att lugnare sinne. Det finns ett tydligt samband mellan avslappnad kropp och avslappnat sinne. Löpning i sig kan ha positiva effekter på vår mentala anspänning men det är inte det samma som meditation.

Varför och när började du med meditation?

Det startade när jag läste några psykologiböcker som tonåring och tyckte att alla handlade om sjukliga tillstånd, sådant som kunde gå fel i psyket. Tanken slog mig att det måste finnas sätt att träna sig för att bli psykiskt starkare. Detta var nästan 10-år innan den Positiva Psykologins födelse. Det var boken Buddhismen som psykologi av Anna Bornstein som gjorde att jag fick upp ögonen för meditationens möjligheter och genast började planera en resa till Dharamsala i norra Indien där Dalai Lama har sin exilregering. På den resan satt jag min första 10-dagars tysta meditationsretreat och var fast för all framtid. Det här inträffade för ca 25 år sedan men intresset för meditation, medkänsla och fascinationen över medvetandets mysterium är fortfarande lika stor.

Visste du att vi inte har någon vedertagen vetenskaplig definition av vad det mänskliga sinnet är och kommer från?

Det kan vara värt att förtydliga att Meditation för mig inte är något religiöst. Det är en serie tekniker för att träna oss att bli mer medvetna. Den resan kan inte tillhöra någon enskild religion eller skola. Alla större religioner och kulturer uppmanar faktiskt på olika sätt sina medlemmar eller anhängare att vara här och nu. De har alla tekniker för att fokusera sinnet.

Har du några tips på vad man skall tänka på för den som Mediterar för första gången?

Frågan är lite rolig. Meditation handlar vanligtvis inte om tänkande 

Lite varma kläder eller en filt om det är svalt. Eventuellt något att sitta på, men vi kommer att ligga ned under större delen av meditationen. Tror nog det är skönast efter att ha klarat av både löpningen och yogan.

En sak alla kan upptäcka genom meditation är att vi har makten att välja hur vi vill förhålla oss till vår inre upplevelse. Istället för att kastas hit och dit av ett hyperaktivt sinne, eller slås ned av självkritik och katastroftankar, kan vi lära oss att förhålla oss till vår inre värld med självmedkänsla, d.v.s med en stor dos omtanke inför den som upplever tankarna och känslorna. De är inte sanningar. Inser vi det, då kan vi förhålla oss till dem objektivt, med lite distans. Det ger frihet.
Frihet att välja både vem och hur vi vill vara.


För anmälan klicka här

Earlier Event: April 28
Medvetenhet - Yogagames
Later Event: June 3
Självmedkänsla - workshop 1,5h